زمزمه های قلب من

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مسجد نشان زیست مسلمانی شهر

مسجد نشان زیست مسلمانی شهر

مسجد نشان زیست مسلمانی شهر


✍️نجمه صالحی (https://eitaa.com/javal60/1881)

مَسجِد یک ساختمان مذهبی برای نیایش و محل گردهمایی مسلمانان است. اولین تعریف “مسجد” که با جستجوی ساده در گوگل می‌توان به آن دست یافت؛ اما واقعا امروزه گردهمایی مسلمانان در مسجد محقق می‌شود؟ چند درصد از مراسم‌های مذهبی و مناسبتی در مسجد برگزار می‌شود؟ آیا مسجد مانند گذشته محل کسب دانش و فهم عمیق مفاهیم و آموزه‌های اسلامی هست یا…؟

گزارش‌های زیادی در مورد کارکردهای مسجد در تاریخ ثبت شده است. از زمان پیامبر صلی الله علیه و آله و تأسیس مسجد قبا و مسجد النبی این سنت مسجد سازی در میان مسلمانان باب شد. هر دولت‌‌ِمسلمانی که در هر نقطه جهان تشکیل حکومت می‌داد در ساخت مسجد و توجه به کاربری‌های آن اهتمام داشت مثلا در شهر فاس پایتخت دولت ادریسیان شیعی در مغرب افریقا، گفته‌اند مسجد فاس از همان ابتدا به صورت مرکز علم و مطالعه و تحقیق درآمد. علتش وجود کتابخانه‌ای بود که بر اساس کتیبه‌ای که به‌دست آمده بنیان گزارش آن را ساخت. وجود این کتابخانه باعث شد که مسجد به مرور زمان به دانشگاهی تبدیل شود که از کهن‌ترین دانشگاه‌های جهان اسلام است؛ زیرا این مسجد حدود 115 سال پیش از الازهر ساخته شد.* ساخت مسجد الازهر در سال 360بود.

مسجد دیگری که در این دوران در توابع شهر فاس ساخته شد، توسط بانویی مسلمان بود. ساخت مسجد جامع قرویین، توسط فاطمه دختر محمد بن عبدالله فهری! این بنا، اولین مسجد ساخته‌شده توسط یک زن مسلمان است و بعد‌ها به یک جامعه تغییر کاربری داد و از اولین جامعه‌ها(دانشگاه‌ها) محسوب می‌شود.*

به عبارتی مساجد، نشانه‌هایی از زیست مسلمانان و الگوی یک شهر اسلامی بوده‌اند و اگر به اهمیت آن پی برده شود چه بسا بازگشت به دوران اوج فعالیت‌های آن دور از ذهن نباشد! و چه بسا یکی از عوامل موفقیت در تسریع رسیدن به تمدن نوین اسلامی!

☆مسجد معجزه دوم عصاره هستی☆

*مونس، حسین‌، تاریخ و تمدن مغرب، ج۱،ص۳۶۳، حمیدرضا شیخی‌، تهران، سمت 1384.
*سعدون‌، نصرالله، دوله الادارسه فی العصر الذهبی‌،ص۵۸، بیروت‌، دارالنهضه العربیه، 1408.

مسجد

مسجدتمدنساز

مسجدجامعهپرداز

ـــــــــ❁●❁●❀❀●❁●❁ـــــــــــ
@javal60

یادداشت‌✍️💌, [08.06.23 16:11]
[ عکس ]
.
خوشا راهی که پایانش تو باشی
✍️نجمه صالحی
(https://eitaa.com/javal60/1883)
در شعاعِ نورِ وصلِش، گم می‌شوم
دست روی قلبم می‌گذارم
تا حس کنم لطافتِ گلبرگ محمدی را
وعطر حضور را، عمیق، نفس بکشم
دست روی قلبم می‌گذارم،
تا هبه‌‌ی جان را آرزو کنم!
تا از حریم رضوی از دور به او سلام دهم!

♡صلی الله علیک یا ابا عبدالله الحسین♡

شب_جمعه

مشهدالرضا

صلیاللهعلیکیااباعبدالله

ـــــــــ❁●❁●❀❀●❁●❁ـــــــــــ
@javal60

یادداشت‌✍️💌, [10.06.23 20:41]
[ عکس ]
.
رنگ خدایی
✍️نجمه صالحی
(https://eitaa.com/javal60/1897)
چند وقت پیش، قبل از سفر کربلا به تقاضای همکار اصفهانی‌ام برای انجام کار دوستش به بخش اداری محل تحصیلم رفتم. کار کوچکی بود که در عرض کمتر از یک ساعت تمام‌شد. انجام ماموریت را به همکارم اطلاع دادم و به شوخی گفتم اگر این بنده خدا از اصفهان می‌آمد در آدرس‌های تودر توی اینجا گم می‌شد! تشکر کرد و دوستش هم تماسی گرفت و من را با لهجه شیرین اصفهانی مورد لطف قرار داد.

گذشت؛ هنگامی که از سفر کربلا بازگشتم، همان همکار عزیزم با لطف بی‌دریغش مراسم استقبال و اسفند و …فراهم کرده بود و من مرهون لطفش شدم ولی این غافلگیری به‌این‌جا ختم نشد! بعد از دقایقی که از دفتر خارج شده بود، با جعبه‌ای در دست بازگشت و به من گفت: خانم … برایت هدیه فرستاده!

من برای لحظه‌ای گیج شده بودم، صاحب آن نام را به جا نیاوردم! با توضیح همکارم یادم آمد انجام آن کار کوچک را!
حسابی شرمنده‌ام کرده بودند این دوستان اصفهانی سخاوتمند! ظرف مینا کاری و یک جعبه گز اعلا! مانده بودم چه بگویم! هدیه بی‌نظیری بود! هدیه‌اش بی‌چشمداشت* بود آن هم به جبران کاری واقعا کوچک! هدیه‌اش رنگ خدایی داشت!

*امام صادق علیه السلام «هدیّه» را به سه نوع تقسیم می‌کند 1. پاداش؛ 2. رشوه؛ 3. هدیه برای رضای خدا و بدون چشمداشت که این نوع هدیه پسندیده است./ الحکم الزاهرة، علیرضا صابری یزدی، ج 2، ص 488

خاطراتبنتالهدی

روزهایآخرگروهتاریخبنت‌الهدی

ـــــــــ❁●❁●❀❀●❁●❁ـــــــــــ
@javal60

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *